For nylig blev en ny alliance mellem Udenrigsministeriet, Lego Fonden, Grundfos Fonden og Novo Nordisk Fonden lanceret ud fra filosofien om, at når kriser vokser i både omfang og kompleksitet, er der behov for større samarbejde mellem offentlige og private aktører.
Nu er alliancens første initiativ blevet præsenteret. Det fokuserer på Turkana County i det nordlige Kenya, nærmere bestemt Kakuma-flygtningelejren og Kalobeyei-bosættelsen, der huser flere end 250.000 flygtninge. Målet er at levere langsigtede og varige løsninger frem for mere kortsigtet humanitær støtte. Det skal ske ved at sikre bedre adgang til sundhedsydelser, uddannelse og vand. Derudover er ambitionen at forbedre flygtningenes og værtssamfundenes muligheder for at blive selvhjulpne.
”Sundhedsbehovene er store og voksende. Samtidig stiger forekomsten af ikke-smitsomme sygdomme, hvilket øger presset på sundhedssystemet. Ved at styrke kapaciteten og adgangen til integrerede sundhedsydelser af bedre kvalitet og introducere en mere holistisk tilgang til levering af ydelser ønsker vi at forbedre sundheden for både flygtninge og lokalsamfund,” siger professor Flemming Konradsen, Senior Vice President i Novo Nordisk Fonden, i en nyhed på fondens hjemmeside.
Novo Nordisk Fonden og Grundfos Fonden vil begge bidrage med knowhow og teknisk ekspertise inden for Turkana-initiativets sundhedsspor, mens UNHCR, FN’s flygtningeorganisation, skal stå for at gennemføre de planlagte aktiviteter.
Ifølge en pressemeddelelse fra UNHCR bidrager Novo Nordisk Fonden med 48,8 millioner kroner og Grundfos Fonden med 13,9 millioner kroner til projektet i Kenya.
Ny multihal i København
En ny, stor multihal er på vej til boligområdet Tingbjerg i København. Multihallen, der kommer til at rumme mange funktioner til gavn for områdets borgere og københavnerne i bred forstand, vil koste i omegnen af 500 millioner kroner at opføre, og heraf bidrager Den A.P. Møllerske Støttefond med 400 millioner kroner.
I en pressemeddelelse fra Københavns Kommunes kultur- og fritidsforvaltning betegnes donationen som historisk. I pressemeddelelsen bliver multihallen samtidig beskrevet som et potentielt ’nyt arkitektonisk vartegn’ for Tingbjerg.
”Det er fondens ønske, at den kommende multihal vil blive til gavn for det lokale idræts- og kulturliv i Tingbjerg, men også at multihallen skaber nye attraktive rammer for aktivitet og samvær, som vil tiltrække mennesker fra hele København – og dermed skabe en udvikling i området, som vil være til glæde for hele hovedstaden,” siger Den A.P. Møllerske Støttefonds formand Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla i pressemeddelelsen.
Tingbjerg, der sidste år blev taget af regeringens liste over udsatte boligområder, forventes i de kommende år at få op imod 3.000 nye indbyggere.
Det er fondens ønske, at den kommende multihal vil blive til gavn for det lokale idræts- og kulturliv i Tingbjerg, men også at multihallen skaber nye attraktive rammer for aktivitet og samvær, som vil tiltrække mennesker fra hele København
Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla – Formand, Den A.P. Møllerske Støttefond
Kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard (Rad. V.) mener, at multihallen bliver en vigtig del af byudviklingen, vil videreudvikle lokalområdet og løfte hovedstadens idræts- og kulturfaciliteter.
”Multihallen bliver et unikt og åbent sted for alle københavnere, de mange lokale foreninger og byens gæster. Den vil være med til at understøtte fællesskaber og skabe sammenhængskraft, der er så vigtigt for et byområde. Hallen skal bruges hver dag, være fyldt med liv og give noget til bydelen, og så kan den også lejlighedsvis bruges til store begivenheder som et VM i håndbold og koncerter,” siger Mia Nyegaard.
Multihallen bliver cirka 12.000 kvadratmeter stor og forventes åbnet i 2029.
460 mio. kr. til dansk forskning
192 af Danmarks førende forskere har netop fået besked om, at de har modtaget en bevilling fra Carlsbergfondet til udforskning af lige præcis de videnskabelige spørgsmål, forskerne selv har defineret og udpeget som vigtige at belyse.
Ifølge en pressemeddelelse fra Carlsbergfondet bliver der i alt sendt knap 460 millioner kroner ud i de danske forskningsmiljøer. Bevillingerne fordeler sig på alle karrieretrin og skal skabe ny viden om alt fra hormoner, der regulerer blodsukker og fødeindtagelse, til universets første sorte huller.
Knap 240 millioner kroner går til humanistiske og samfundsvidenskabelige forskningsprojekter, mens resten uddeles til forskningsaktiviteter inden for naturvidenskaberne.
Der er hårdt brug for frie, ikke-tematiserede midler til netop postdocs, da det efterhånden er småt med eksterne midler til de spirende talentlag i dansk forskning
Lasse Horne Kjældgaard – Direktør, Carlsbergfondet
Igen i år tilgodeser fonden yngre, spirende forskertalenter på postdocniveau med et stort beløb. I alt uddeles der knap 50 millioner kroner til 42 postdocstipendier. Også yngre lektorer prioriteres højt i årets uddeling, idet 120 millioner kroner gives til 25 nyansatte lektorer i form af et Semper Ardens Accelerate-stipendium.
”Jeg vil gerne ønske alle nye bevillingsmodtagere stort tillykke med, at de nu kan gå i gang med de videnskabelige studier, som de her i efteråret har søgt Carlsbergfondet om støtte til at igangsætte. Jeg er særligt glad for, at vi kan honorere 42 yngre forskere med forskellige typer af postdocbevillinger for samlet knap 50 millioner kroner. Der er hårdt brug for frie, ikke-tematiserede midler til netop postdocs, da det efterhånden er småt med eksterne midler til de spirende talentlag i dansk forskning,” siger Carlsbergfondets direktør, professor Lasse Horne Kjældgaard.
Carlsbergfondet oplyser i pressemeddelelsen, at fonden i alt i år nu har uddelt 620 millioner kroner til forskningsaktiviteter.
Nyt udstyr og værktøj på erhvervsskoler
Årets sidste rundtur blandt aktuelle, udvalgte fondsuddelinger fortsætter til Nordea-fonden, som netop har besluttet at give 30 erhvervsskoler og FGU-institutioner fordelt på 57 lokationer rundt omkring i Danmark 100 millioner kroner i samlet støtte. Pengene skal bruges til at investere i mere moderne værktøj, nye teknologier og grøn omstilling.
”Vi har brug for nye generationer af dygtige faglærte og håber, at værkstedspuljen bidrager til, at flere unge får lyst til at blive håndværkere – uanset om det er smed, kok, landmand eller andre fag. Det har været fantastisk at få et væld af ansøgninger fra ambitiøse FGU- og erhvervsskoler, der gerne vil tilbyde deres elever de bedst mulige rammer med moderne udstyr og topkvalificerede faglærere,” siger Henrik Lehmann Andersen, der er administrerende direktør i Nordea-fonden, i en pressemeddelelse.
Her betones det samtidig, at uddelingen bliver positivt modtaget i regeringen.
”Det er helt utroligt glædeligt, at Nordea-fonden bidrager til, at eleverne kan få nye værksteder og maskiner på over 50 skoler i hele landet. Det er allerede årets bedste julegave,” siger børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye i fondens pressemeddelelse.
Værkstedspuljen blev lanceret i juni i år. 68 uddannelsesinstitutioner fra Danmark og Færøerne har søgt om tilsammen 284 millioner kroner i støtte fra puljen.
Nyt ålegræsprojekt skal forbedre havmiljø
Nordea-fonden står også bag en bevilling på 8,8 millioner kroner til Tænketanken Hav og Biologisk Institut på Syddansk Universitet. Pengene går til et projekt kaldet ’Det store danske Ålegræsinitiativ’.
Initiativet er et nyt og unikt videnskabeligt projekt, der bidrager til indhentning af data om Danmarks ålegræsbestand via frivillige danskere, skriver Tænketanken Hav i en pressemeddelelse. Det er samtidig et projekt, som skal involvere og mobilisere danskerne i sagen om at plante ålegræs langs de danske kyster en gang om året og dermed genoprette dele af Danmarks havnatur.
Der er akut brug for genopretning af vores havnatur, og netop udplantning af ålegræs kan mange steder være med til at hjælpe det pressede danske havmiljø på fode igen
Liselotte Hohwy Stokholm – Direktør, Tænketanken Hav
Første udplantningsdag af ålegræs er den 8. juni 2024 på World Ocean Day.
”Vi er meget begejstrede for den store opbakning fra Nordea-fonden. Pengene gør det muligt at føre vores vision om et stort ålegræsprojekt ud i livet og samtidig hjælpe til med, at endnu flere danskere involverer sig i vores havmiljø. Der er akut brug for genopretning af vores havnatur, og netop udplantning af ålegræs kan mange steder være med til at hjælpe det pressede danske havmiljø på fode igen,” siger direktør i Tænketanken Hav, Liselotte Hohwy Stokholm.
Ålegræsinitiativet løber over en treårig periode fra 2024 til 2026.
Ny bevilling skal accelerere AI-udvikling i SMV’er
Med en saltvandsindsprøjtning på 40 millioner kroner til AI Denmark er det forventningen hos Industriens Fond, at endnu flere danske små og mellemstore virksomheder vil anvende kunstig intelligens og dermed styrke deres konkurrenceevne. Bevillingen kommer oveni en tidligere bevilling på 35 millioner kroner fra Industriens Fond.
Den nye bevilling skal sikre, at yderligere 250 danske virksomheder kan få skræddersyet hjælp til implementeringen af AI-løsninger. Samtidig er det visionen, at AI Denmark skal være hjemstavn for deling af viden, erfaringer og netværk i forbindelse med virksomheders brug af kunstig intelligens.
“Nye teknologier og især kunstig intelligens vil få enorm indflydelse på arbejdsgangene i danske produktionsvirksomheder – lige fra automatisering, effektivisering og ikke mindst udvikling. Det er så vigtigt, at dansk erhvervsliv ikke taber pusten her. Evnen til at bruge kunstig intelligens vil kun blive et mere afgørende konkurrenceparameter fremadrettet. Det er baggrunden for, at vi nu skruer yderligere op for indsatsen,” siger Charlotte Kjeldsen Krarup, udviklingsdirektør i Industriens Fond, i en pressemeddelelse.
Trods den store omtale af eksempelvis ChatGPT, viser tal fra Danmarks Statistik, at kun 15 procent af danske virksomheder i øjeblikket integrerer kunstig intelligens i deres kerneforretning.
AI Denmark blev lanceret i 2021 med det formål at fremme anvendelsen af kunstig intelligens i danske SMV’er.
Tre forskere får nystiftet fondspris
Vi fortsætter til Leo Fondet, som netop har fundet de første modtagere nogensinde af fondens nye ’Dr Abildgaard Fellowships’, der skal styrke og udvikle talentet inden for hudforskningen og bane vej for, at flere unge vælger at gå forskerledervejen og etablerer egen forskningsgruppe ved et dansk universitet eller universitetshospital.
Der blev åbnet for ansøgninger til Leo Fondets nye virkemiddel i foråret i år. Med et fellowship følger en bevilling på 12 millioner kroner over en femårig periode.
De første tre modtagere af bevillingen er Aida Hansen fra Syddansk Universitet, Terkild Brink Buus fra Københavns Universitet og Stine Rønholt fra Københavns Universitet. Fælles for de tre adjunkter er ifølge en pressemeddelelse fra fonden, at de i ansøgningsprocessen imponerede både de uafhængige internationale ekspertpaneler og de interne bedømmere med deres visioner og planer for forskningen.
“De tre fellows imponerede os særligt under ansøgningsprocessens interviewrunde, hvor de med selvsikkerhed formidlede inspirerende og ambitiøse planer for deres forskning og demonstrerede deres store potentiale som nye forskningsledere, der kan bygge stærke forskningsgrupper og bidrage med vigtig indsigt i hudens fysiologi og hudsygdomme som eksempelvis psoriasis og eksem og fremtidens behandling af dem,” siger Anne-Marie Engel, der er Chief Scientific Officer i LEO Fondet.
Støtte til sociale haver
For nylig havde organisationen WeShelter inviteret Kronprinsesse Mary til at besøge værestedet Offsides såkaldte ’sociale haver’ i anledningen af organisationens 130-års fødselsdag. I haverne tilbydes psykisk sårbare og mennesker i udsatte positioner værdighed, mening og fællesskaber i det fri.
Naturen kan noget helt særligt. Det kan den for os alle sammen – både for vores fysiske og psykiske velbefindende
Kronprinsesse Mary – Bestyrelsesformand, Mary Fonden
Besøget gjorde stort indtryk på kronprinsessen, fortæller Mary Fonden i en pressemeddelelse. Hun uddeler derfor i år på vegne af fonden, som hun er bestyrelsesformand for, en særlig donation til værestedets sociale haver.
”Naturen kan noget helt særligt. Det kan den for os alle sammen – både for vores fysiske og psykiske velbefindende. I Offsides sociale haver har de skabt et uderum, der kombinerer natur med et socialt tilbud til mennesker med psykiske udfordringer, hvor den enkelte både møder en udstrakt hånd, bliver tilbudt et fællesskab og oplever, at de får et meningsfuldt ansvar. Det er meget inspirerende at opleve”, siger Kronprinsesse Mary i pressemeddelelsen.
Donationen fra Mary Fonden er på 300.000 kroner.
Ny fond uddeler 1,7 mio. kr.
Vi slutter årets sidste uddelingsrundtur i Midt- og Østjylland, hvor den kun to år gamle erhvervsdrivende fond Gl. Skanderborg Fonden netop har uddelt godt 1,7 millioner kroner fordelt på 11 lokale projekter.
"Decembers uddeling til projekter som KFUM’s Special Drive Out sammen med Fødevarebanken og Horsensegnens Kulturfestival for ældre demonstrerer fondens fokus på lokal bæredygtighed, fællesskab og innovation. Vores bidrag til Sløngeldagene og Fællesskabsrouletten i Rødkærsbro understreger vores forpligtelse til at understøtte fællesskaber, der skaber god mental, fysisk og social sundhed på tværs af generationer. Ligeledes afspejler vores støtte til projekter som opstarten af Stop Spild i Horsens og renoveringen af en spejderhytte i Randers vores overbevisning om, at lokale tiltag kan drive forandringer,” siger bestyrelsesformand Jesper Tjørnager Jakobsen i en pressemeddelelse.
Han tilføjer, at ved at understøtte disse initiativer ”bidrager fonden til et mere inkluderende samfund, hvor konstruktive fællesskaber får de bedste betingelser”.
Den største af bevillingerne er 600.000 kroner til et samarbejde mellem KFUM og Fødevarebanken om at bringe overskudsmad, socialt samvær, støtte og rådgivning til socialt udsatte på Djursland.